Scopul SamStudia – Organizația tinerilor și studenților sătmăreni vizează dezvoltarea societății civile, respectând principiile multiculturalității, prin stimularea inițiativei și a studenților sătmăreni de pretutindeni. Se dorește implicarea tinerilor în procesul de identificare, prevenire și soluționare a problemelor comunitare, pentru ca tinerii sătmăreni să devină principalii facilitatori ai dezvoltării profesionale, culturale și educaționale a județului.

Necesitatea creării unei astfel de entități derivă din dorința de a pune bazele unui motor de voluntariat la nivelul municipiului Satu Mare, care să sprijine dezvoltarea tinerilor sătmăreni, fie că vorbim despre dezvoltare personală, fie despre cea profesională. Sam Studia își propune să faciliteze accesul la cultură în cadrul unei comunități în care cererea de evenimente de acest gen nu este satisfăcută de actuala ofertă de pe piață, vizând, totodată, crearea unei platforme care să favorizeze schimbul de resurse și informații.

Beneficiile înființării organizației noastre includ promovarea imaginii municipiului Satu Mare și cultivarea responsabilității pentru viitorul orașului, prin implicarea conștientă a tuturor categoriilor de tineri. Ca avantaj competitiv la nivel național și internațional, ne dorim să aducem o contribuție semnificativă la poziționarea municipiului Satu Mare ca centru al multiculturalității. De asemenea, venim în sprijinul dezvoltării membrilor comunității, în condițiile în care dezideratul nostru vizează crearea unei comunităţi de tineri sătmăreni orientaţi spre dezvoltare personală, în vederea creării unei platforme de comunicare, multiplicare şi schimb de informaţii. Cât despre dimensiunea culturală a inițiativei noastre, tindem spre valorificarea şi perpetuarea patrimoniului cultural material şi imaterial, prin implicarea, în cadrul proiectelor organizate, a unor vectori de imagine de origine sătmăreană. Nu în ultimul rând, organizația noastră dorește să contribuie la realizarea unei comunicări eficiente între asociaţie, societatea civilă şi instituţiile publice sau private reprezentative la nivel local.

Prin toate acestea, ne propunem să dezvoltăm o echipă de profesioniști în domeniul managementului de proiect și al dezvoltării evenimentelor cu caracter cultural, prin care să contribuim vizibil și cuantificabil la dezvoltarea socio-culturală a municipiului. Prin elaborarea și dezvoltarea unei serii de proiecte culturale de impact, ne propunem să aducem propriul aport la bugetul municipal destinat tineretului.

Pe termen mediu, obiectivele noastre vizează consolidarea unei echipe de 100 de voluntari permanenți, ale căror eforturi să se concentreze asupra îndeplinirii misiunii organizației. De asemenea, ne dorim să ajungem în postura de co-organizatori ai Zilelor Orașului, pentru a revigora conceptul desfășurării acestui eveniment. În același timp, ne propunem să fim inițiatorii unor evenimente recunoscute la nivel național și internațional, efort al unei echipe care va avea, la momentul respectiv, lideri în poziții-cheie în Satu Mare, prin structura de Alumni. În spiritul profesionalismului pe care organizația noastră va trebui să îl demonstreze, echipa noastră își propune să obțină acreditări CNFPA pentru membrii care încă nu beneficiază de astfel de distincții. În altă ordine de idei, pe termen mediu ne dorim dezvoltarea unui sediu și centru logistic, care să asigure condițiile optime de desfășurare a activității echipei.

Pe de altă parte, obiectivele organizației pe termen lung vizează ambiții precum înființarea unor centre logistice educaționale și culturale pentru tineri, în fiecare cartier sau materializarea dezideratului de a aduce municipiului titlul de Capitală Europeană a Tineretului.