Astra și Steaua, eliminate in playoff-ul Europa League de Alkmaar și Rosenborg

Seara de joi, 27 august, s-a dovedit a fi o seară neagră pentru echipele românești în cupele europene, Astra și Steaua fiind ambele nevoite să părăsească prematur competiția, chiar înainte de faza grupelor. Astra a fost învinsă de AZ Alkmaar în deplasare cu scorul de 2-0 (4-3 pentru olandezi la general), în timp ce Steaua a obținut o victorie la limită, scor 1-0, pe stadionul Lerkendal din Trondheim. Victoria steliștilor a fost, însă, doar o victorie de palmares din cauza înfrângerii drastice de pe Arena Națională suferite în urmă cu o săptămână în manșa tur, scor 0-3.

Dacă în cazul Stelei soarta calificării părea să fie pecetluită încă de la finalul partidei tur, în tabăra astralilor predomina optimismul și încrederea că grupele Europa League sunt la doar 90 de minute distanță. Antrenorul giurgiuvenilor, Marius Șumudică, declara înaintea returului din Olanda că dorește să abordeze ofensiv returul împotriva lui AZ Alkmaar, considerând că șansele la calificare sunt foarte mici în cazul în care Astra nu reușește să înscrie în deplasare.

Realitatea a fost, însă, cu totul diferită, Astra fiind dominată copios de la începutul până la finalul partidei. Deși Silviu Lung Jr., portarul giurguvenilor, a dat dovadă de o siguranță debordantă la ocaziile mari ale gazdelor din minutele 24, 26, 50 și 58, acesta a gafat decisiv la golul fundașului van der Linden din minutul 80, din lovitură liberă. Această reușită s-a dovedit a fi începutul sfârșitului pentru Astra care, cu moralul la pământ, a mai încasat un gol în minutul 85 din partea nou-intratului Robert Muhren, care a reușit să dribleze un fundaș advers în careu și să înscrie cu poarta goală.

De cealaltă parte, Steaua, deși a fost dominată în prima repriză de norvegieni prin Helland sau Konradsen, reușea să preia conducerea la Trondheim în minutul 53 după o incursiune de succes a lui Adi Popa în careul advers, care a reușit să finalizeze după o pasă a lui Chipciu. Din acel moment, întreaga suflare stelistă spera la o întoarcere de scor asemănătoare cu cea a lui Dinamo de la Liberec în 2009.

Tade era aproape de a o aduce pe Steaua la doar un gol de o revenire spectaculoasă în minutul 58, însă șutul său din interiorul careului nu a fost suficient de bine plasat pentru a-l învinge pe experimentatul Hansen. Ultima ocazie notabilă în dreptul steliștilor s-a consumat în minutul 61, atunci când Bjordal a fost la un pas de a marca în proprie poartă, mingea fiind respinsă de acesta puțin peste bara transversală a porții apărate de Hansen.

Eliminarea Astrei și a Stelei consfințește, astfel, un record negativ pentru fotbalul românesc, întrucât este pentru prima dată, după 12 ani, când România nu are nici o reprezentantă în grupele cupelor europene.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *