Orchestra Filarmonicii, protagonista unui concert de succes în Piaţa 25 Octombrie, în aer liber

Membrii Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare au susţinut cu succes joi, 15 august, un concert de mare anvergură nu numai prin vechimea sa, ediţia din 2014 consfinţind cea de-a cincea apariţie a orchestrei în afara pereţilor unei clădiri, dar şi prin calitatea muzicii oferite. Prestaţia orchestrei a putut fi savurată îndelung de numeroasele persoane prezente, muzica fiind, probabil, cea care a făcut ca ploaia să nu îşi facă apariţia, chiar dacă pe cer norii păreau să fie din ce în ce mai ameninţători.

Încă de la prima ediţie, acest eveniment era aşteptat cu surle şi trâmbiţe de toată suflarea sătmăreană, oameni de toate vârstele dorind să evadeze din monotonia muzicii prezentului şi să intre într-o altă lume, o lume a clasicilor care şi-au pus amprenta asupra vremurilor respective prin ingeniozitate şi creativitate. Alături de maestrul Franz Lamprecht, concertul din acest an se anunţa a fi un nou prilej de încântare a auzului sătmărean, îndeosebi datorită faptului că orchestra avea deja experienţa concertelor de acest gen în Germania.

Spre deliciul publicului, programul acestei seri conţinea atât valsuri şi marşuri aparţinând familiei Strauss, cât şi cutremurătorul „Intermezzo” al operei “Paiaţe” de Leoncavallo sau Csardas şi Poloneză de Ceaikovski. Georges Bizet nu a fost lăsat nici el lăsat deoparte, din cea mai populară operă a sa, “Carmen”, fiind selectat binecunoscutul “Cântec al toreadorilor” care a fost aplaudat fără reţineri de majoritatea prezentă în preajma orchestrei şi nu numai. “Traviata” de Verdi a fost, de asemenea, inclusă în repertoriul maestrului Lamprecht, seara încheindu-se, în nota obişnuită a acestor concerte, cu celebrul „Marş Radetzky”.

Chiar dacă Filarmonica a oferit un spectacol fără reproşuri, nu poate fi trecută cu vederea anticitatea clădirii şi pavajelor din jur, care nu sunt deloc sigure şi pot să ofere surprize neplăcute în orice moment. Totodată, privind la ceasurile Palatului Administrativ, cu excepţia faptului că noţiunea timpului părea să fie cu totul pierdută, timpul scurgându-se mult mai uşor, mai lin la auzul instrumentelor orchestrei, a putut fi remarcată şi o diferenţă de câteva secunde între cele două ceasuri, pesemne că nici chiar ora nu mai poate fi spusă cu exactitate în zilele noastre.

Operele acestei ediţii au fost diversificate, orchestra Filarmonicii dorind să îmbine ritmurile lente, domoale cu izbucnirile bruşte, dar de mare efect concluse ideal de marşul de la final. Ploaia, din fericire, s-a hotărât să se aşterne asupra oraşului doar la câteva minute după această reprezentaţie reuşită, astfel că toţi cei prezenţi au avut parte de condiţii prielnice, incidentele lipsind cu desăvârşire.

Aşadar, în aplauzele spectatorilor, artiştii îndrumaţi de Franz Lamprecht le-au mulţumit pentru atenţie şi audiţie celor prezenţi, încheindu-se astfel un nou concert reuşit, care face cinste admiratorilor acestui gen muzical, dar şi oraşului în sine. Cetăţenii germani vor avea şi ei ocazia de a se delecta cu măiestria orchestrei sătmărene, întrucât aceasta va concerta săptămâna viitoare la castelul Benrath de lângă Dusseldorf.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *