Olanda, calificată în semifinalele Campionatului Mondial după loviturile de departajare, scor 4-3, împotriva statului Costa Rica

Olanda s-a impus duminică, 6 iulie, în faţa statului Costa Rica, cu scorul de 4-3 după loviturile de departajare, primele 120 de minute fiind încheiate la egalitate, scor 0-0. Penalty-urile pentru echipa lui Louis van Gaal au fost transformate cu succes de van Persie, Robben, Sneijder şi Kuyt. Pentru Costa Rica au marcat Borges, Gonzalez şi Bolaños, însă ratările lui Ruiz şi Umaña au fost cele care au trimis, în final, “portocala mecanică” la Sao Paolo, unde vor juca în semifinalele Campionatului Mondial din Brazilia împotriva Argentinei.

Prima repriză a acestei partide a fost, în mare parte, de tatonare, în care Olanda încerca din răsputeri să găsească o breşă în apărarea exemplar sudată a costaricanilor, o ezitare care să le ofere şansa de a deschide scorul. Prima ocazie notabilă a „portocalei mecanice” s-a ivit abia în minutul 21 atunci când van Persie, rămas singur cu Navas, nu reuşeşte să strecoare balonul pe langă acesta, şutul său fiind respins in extremis la marginea careului. Sneijder interceptează balonul, însă execuţia sa cu piciorul drept este previzibilă, pe centrul porţii, iar Costa Rica putea răsufla uşurată după acest moment dificil.

Olandezii nu s-au lăsat descumpăniţi după această ratare, fiind în continuare echipa care avea iniţiativa, încercând permanent să pună în pericol poarta adversă. În minutul 28 Memphis Depay, jucătorul de 20 de ani de la PSV Eindhoven, este găsit nemarcat în careul advers după o pasă a lui van Persie, însă acesta nu reuşeşte să îşi plaseze suficient de convingător execuţia. Navas iese la rampă, astfel, pentru a doua oară, respingând cu piciorul şutul tânărului atacant olandez.

Costa Rica încerca să iasă din propria jumătate, din dorinţa de a pune în pericol poarta apărată de Cillessen, care urmărea meciul fără nici o emoţie, nefiind pus la încercare de atacanţii costaricani până în momentul respectiv. În minutul 34, caraibienii au încercat să valorifice o lovitură liberă din propria jumătate, însă van Persie respinge imperial, din interiorul careului mic, o foarfecă mai puţin reuşită venită după o centrare lungă.

Cea mai notabilă fază a primei reprize, la care europenii erau aproape să „îşi arate colţii”, s-a consumat în minutul 39. Wesley Sneijder, beneficiind de o lovitură liberă de la aproximativ 30 de metri, îl pune la grea încercare pe Keylor Navas cu un şut în vinclul porţii, lângă bara din dreapta. Acesta găseşte, totuşi, cea mai bună soluţie pentru a-şi salva echipa, având o intervenţie de clasă mondială care le refuză olandezilor mult râvnita deschidere de scor.

A doua repriză a acestei partide s-a desfăşurat în acelaşi ritm, “portocala mecanică” fiind echipa care conducea ostilităţile şi care încerca să dea lovitura. Meciul stătea, totuşi, sub semnul echilibrului, momentele de confuzie şi de posesie prelungită la mijlocul terenului fiind nelipsite de ambele părţi.

Ultimele minute din timpul regulamentar puteau să fie, încă o dată, decisive pentru formaţia antrenată de Louis van Gaal, însă totul părea să decurgă în favoarea caraibienilor. În minutul 82, Giancarlo Gonzalez se vede depăşit de viteza debordantă a lui Arjen Robben şi îl faultează pe acesta în apropierea suprafeţei de pedeapsă. Din lovitura liberă rezultată, Sneijder izbeşte bara dreaptă a porţii, costaricanii fiind ocrotiţi de şansă la această fază.

Minutul 88 putea să anunţe golul izbăvitor, însă van Persie, indolent în faţa porţii adverse, luftează la o centrare precisă în careu trimisă de Sneijder, irosind o ocazie unică de desprindere. Ron Vlaar putea să “răzbune” ratarea compatriotului său în minutul 92, însă şutul acestuia din interiorul careului, venit ca urmare a unei lovituri libere, este respins miraculos de Yeltsin Tejeda în bară, de pe linia porţii. Acesta s-a dovedit a fi “îngerul păzitor” al statului Costa Rica, fiind intervenţia care a menţinut tabela neschimbată la finalul primelor 90 de minute.

În prelungirile partidei, costaricanii au urmat aceeaşi “partitură”, acelaşi stil defensiv, aşteptând într-o oarecare măsură loteria loviturilor de departajare. Criza de soluţii a Olandei nu s-a sfârşit, europenii fiind cei care puneau stăpânire pe joc, fără a fi, însă, foarte periculoşi în faţa porţii. Această lipsă de luciditate în atac putea să-i coste în minutul 117, când Marco Ureña, după un slalom de efect printre mai mulţi fundaşi adverşi, şutează cu sete din interiorul careului, însă execuţia sa este parată de Cillessen, rămas pe centrul porţii.

Primul şut şi, totodată, prima ratare a caraibienilor din această partidă putea fi răzbunată de Wesley Sneijder care, în minutul 119, lăsat să înainteze, îşi ia avânt la marginea careului şi şutează năprasnic, însă bara transversală îl salvează din nou pe portarul costarican.

La loviturile de departajare, olandezii s-au dovedit mai hotărâţi şi s-au impus la final cu scorul de 4-3, Louis van Gaal demonstrând că are situaţia sub control în momentul în care, cu puţin timp înainte de finalul prelungirilor, a luat decizia de a-l schimba pe portarul Cillessen cu rezerva sa, Tim Krul, mutare care s-a dovedit a fi câştigătoare. Costa Rica rămâne, totuşi, cu gustul dulce al accederii în această fază a competiţiei, luptându-se de la egal la egal cu echipe mai bine cotate, cu jucători de renume ai fotbalului mondial.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *