Germania, “încoronată” campioană mondială după 1-0, în prelungiri, împotriva Argentinei

Germania s-a impus luni, 14 iulie, cu scorul de 1-0 după prelungiri, la finalul primelor 90 de minute partida încheindu-se nedecisă, scor 0-0. Unica reuşită a partidei a fost semnată de Mario Gotze în minutul 113, cu o execuţie la colţul lung în urma unei centrări sclipitoare a lui Schurrle de pe partea stângă. Astfel, Mannschaft-ul îşi asigură cel de-al 4-lea titlu mondial din istorie, la o distanţă de 24 de ani de la ultimul trofeu cucerit la Cupa Mondială de naţionala germană, în 1990, atunci când se impuneau tot în faţa Argentinei cu scorul de 1-0 în finală. Suporterii formaţiei lui Alejandro Sabella au fost nevoiţi, după acest eşec, să se mulţumească doar cu Balonul de Aur al turneului, cucerit de Lionel Messi.

Finala Cupei Mondiale din acest an, aşteptată de toţi microbiştii şi nu numai, se anunţa a fi sfârşitul frumos al ediţiei din 2014 a acestui eveniment care, totuşi, a lăsat de dorit în multe dintre momentele partidelor sale. Grupele acestei competiţii, în care revenirile spectaculoase, pasele de efect şi nu în ultimul rând golurile, nu anunţau deloc ceea ce avea să urmeze în fazele eliminatorii, acolo unde se întâlneau doar cei care au dovedit o eficacitate sporită în faza grupelor.

Fazele eliminatorii, însă, ne-au oferit o multitudine de partide dezolante, care dezonorau într-o anumită măsură numărul de persoane prezente pe stadion şi chiar exasperau, uneori, audienţa. Un turneu care nu a impresionat prin individualităţi, dar nici printr-un joc ofensiv de excepţie, fiind mai degrabă un turneu în care portarii s-au putut face remarcaţi. Ochoa, Navas, Neuer şi mulţi alţii au putut încânta spectatorii acestui Mondial cu parade incredibile, respingând convingător mingile trimise de atacanţii adverşi, fiind ocrotitorii echipelor pe care le reprezentau.

Finala a decurs, în cea mai mare parte a sa, în acelasi ritm mai puţin alert, conservator şi pe alocuri agasant pentru privitori. Prima repriză, „salvatoare” pentru acest ultim act al competiţiei, consfinţea ocaziile notabile ale partidei, mai exact şutul imprecis al lui Higuain de partea Argentinei, singur cu Manuel Neuer, respectiv lovitura de cap a lui Benedikt Howedes care a izbit stâlpul stâng al porţii apărate de Romero. În nota tuturor partidelor eliminatorii, a doua repriză a fost una de tatonare, în care senzaţia era una de acalmie, ambele echipe aşteptând prelungirile pentru a-şi mai trage sufletul.

Reduta argentiniană, care a reuşit să reziste eroic pe parcursul întregului Campionat Mondial, a cedat la singura eroare majoră din prelungiri, ducând trofeul în Germania, o campioană meritorie luând în considerare constanţa evoluţiilor acesteia. Nemţii dovedesc, prin această finală adjudecată, că deţin şi o bancă de rezerve redutabilă, întrucât Schurrle şi Gotze au fost cei care, prin plusul de valoare adus de introducerea lor în teren, au adus fericirea în rândul suporterilor europeni.

Chiar dacă nivelul acestei ediţii a Cupei Mondiale a fost sub aşteptări, unii suporteri fiind chiar pe punctul de a adormi în timpul anumitor partide, aceasta va rămâne în amintirea tuturor microbiştilor atât prin surprizele sale plăcute, precum Costa Rica, Columbia, Algeria sau SUA, dar şi prin detronarea lui Ronaldo din „fotoliul” celui mai bun marcator al tuturor timpurilor în această competiţie în favoarea lui Miroslav Klose, care l-a surclasat pe acesta prin reuşita din partida cu Brazilia, partidă care a reprezentat “cireaşa de pe tort” a acestui turneu.

Campionatul Mondial este, a fost şi va rămâne un mod de viaţă pentru toţi fanii acestui sport şi nu numai, o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, trăirile de toate soiurile fiind cele care demonstrează cu prisosinţă că fotbalul este mai mult decât un sport şi, cu siguranţă, mai mult decât “11 oameni care aleargă după o minge”.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *