Brazilia – Germania 1-7, în cea mai usturătoare înfrângere din istoria sud-americanilor

Germania s-a impus miercuri, 9 iulie, în faţa reprezentativei ţării gazdă, Brazilia, la Belo Horizonte, cu un neverosimil şi categoric 7-1, la capătul unui meci desfăşurat, cap-coadă, în favoarea unei singure echipe. Reuşitele acestei partide, contând pentru semifinalele Campionatului Mondial, au fost semnate de Muller în minutul 11, Klose în minutul 23, Kroos în minutele 24 şi 26, Khedira în minutul 29, Schurrle în minutele 69 şi 79, golul de onoare al formaţiei Seleção fiind marcat de Oscar în minutul 90 al partidei. În urma acestei victorii, surprinzătoare prin proporţiile sale, Germania îşi asigură biletele pentru finala de pe Maracana, acolo unde nemţii vor întâlni învingătoarea partidei dintre Olanda şi Argentina.

Nimic nu anunţa ceea ce urma să se întâmple în această partidă, mai ales luând în considerare întâlnirile directe dintre cele două formaţii, în care s-au înregistrat 3 victorii de partea Braziliei, un rezultat de egalitate şi un singur succes de partea europenilor. Neymar constituia principala absenţă a serii, însă Luis Felipe Scolari era încrezător înaintea partidei, existând multiple soluţii de înlocuire a acestuia pe banca de rezerve.

Debutul partidei anunţa, într-o oarecare măsură, calmul de dinaintea furtunii, germanii încercând încă din primele minute să pună permanent presiune pe fundaşii adverşi. Declicul nu s-a lăsat îndelung aşteptat, acesta producându-se în minutul 11 când Thomas Muller fructifică o centrare din corner magistrală a lui Toni Kroos printr-o execuţie calmă, dar letală din 4 metri, germanii reducând la tăcere întreaga audienţă a stadionului din Belo Horizonte.

Brazilienii erau în căutarea egalării, însă jocul acestora, lipsit de luciditate şi fluiditate nu oferea decât motive de îngrijorare suporterilor seleção. În minutul 23 Miroslav Klose, găsit exemplar de Toni Kroos în interiorul careului, majorează diferenţa în favoarea Mannschaft-ului, chiar dacă prima sa încercare a fost parată de portarul brazilian, Julio Cesar. Cu această reuşită, Klose deschide o nouă pagină în istoria fotbalului, devenind cel mai prolific marcator la Campionatele Mondiale, cu 16 goluri înscrise, având cu unul mai mult decât Ronaldo Luis Nazário de Lima, atacant al Braziliei între 1994 şi 2011.

Următoarele 6 minute aveau să fie de coşmar, pe alocuri stupefiante pentru suporterii sud-americani, care nu concepeau această prestaţie dezolantă înaintea partidei. În minutul 24, nemţii îşi luau un avantaj aproape imposibil de remontat, de 3 goluri, prin reuşita lui Toni Kroos care, în urma unei centrări din partea lui Philipp Lahm, concretizează şansa ivită cu un şut plasat lângă bara din dreapta a porţii.

Indolenţa brazilienilor a fost încă o dată taxată prompt în minutul 26, când Toni Kroos interceptează o pasă neglijentă în zona fundaşilor şi înaintează spre careul advers. Acolo mijlocaşul bavarez, alături de Sami Khedira, îşi simplifică misiunea prin pase repetate, mai întâi de la Kroos către Khedira, după aceea de la Khedira către acelaşi Kroos, ultimul îndeplinind o simplă formalitate, având toată poarta goală la dispoziţia sa.

Dezastrul căpăta proporţii nebănuite, însă nemţii nu şi-au încheiat conturile cu Julio Cesar, acesta fiind doar începutul unei seri greu de anticipat la Belo Horizonte. Perioada de “hibernare” a formaţiei seleção din prima repriză nu era nici pe departe încheiată, distanţa de la cel de-al 4-lea gol până la o nouă lovitură fiind de numai 3 minute. În minutul 29 Khedira, servant la golul precedent al Mannschaft-ului, se află într-o poziţie centrală în interiorul careului după o pasă fără cusur a lui Mesut Ozil şi nu refuză această ocazie, şutul convingător al acestuia ducând scorul la o “manita” în urma căreia mulţi fani brazilieni erau îndoliaţi, lacrimile scurgându-se pe chipurile lor din pricina acestui insucces.

Chiar dacă scorul era unul liniştitor pentru europeni, aceştia au continuat asediul la poarta adversă şi în a doua repriză. Brazilienii au încercat să marcheze cel puţin o dată după ieşirea de la cabine, ieşind cu o motivaţie suplimentară, aceea de a reduce proporţiile acestei lecţii de fotbal predate în prima repriză. Totuşi, aceştia au ratat în două rânduri, în minutele 52 şi 54 atunci când Manuel Neuer, aflat într-o formă de zile mari, a respins miraculos execuţiile lui Oscar şi Paulinho.

Schurrle, intrat cu forţe proaspete în minutul 58, şi-a pus instantaneu amprenta asupra jocului, nemţii fiind din nou într-un travaliu constant la poarta adversă. Insistenţele acestuia au produs, inevitabil, breşele în apărarea sud-americană, mai întâi în minutul 69 după un serviciu precis în faţa careului mic trimis de Philipp Lahm, apoi 10 minute mai târziu când, văzut nemarcat la marginea careului, este căutat cu o pasă pe poziţie viitoare de Thomas Muller. În urma acestei pase, Schurrle îşi trece în cont dubla cu o execuţie imparabilă, o “bombă” care, după ce izbeşte bara din dreapta a porţii lui Julio Cesar, îşi găseşte locul în plasă.

Golul de onoare, dacă îl putem numi aşa, a fost reuşit de Oscar în minutul 90 după pasa lui Marcelo şi a încheiat, astfel, o seară neagră în istoria fotbalului brazilian. Această partidă va rămâne, cu siguranţă, una de tristă amintire pentru sud-americanii prezenţi la Belo Horizonte fiind, de departe, cea mai şocantă înfrângere din “paginile” fotbalului brazilian, dar totodată una dintre cele mai savuroase victorii ale nemţilor din fazele eliminatorii ale acestei competiţii.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *