Aktobe – Steaua 2-2 , în prima manşă a turului trei preliminar din UEFA Champions League

Steaua a remizat miercuri, 30 iulie 2014, în deplasarea de la Aktobe, într-un meci contând pentru calificarea în play-off-ul UEFA Champions League. Reuşitele steliştilor au fost semnate de Claudiu Keseru în minutul 44 şi Andrei Prepeliţă în minutul 79, respectiv Korobkin şi Arzumanjan în minutele 58 şi 88 ale întâlnirii. Steaua porneşte, în urma acestei remize, cu prima şansă în returul de pe Arena Naţională, având două goluri marcate pe teren străin care pot cântări decisiv în ecuaţia calificării.

Deşi Steaua era favorita certă înaintea acestei partide, Aktobe a dorit să demonstreze că eliminarea celor de la Dinamo Tbilisi în turul precedent nu a fost deloc întâmplătoare. În prima repriză, formaţia antrenată de Costel Gâlcă a fost echipa care era nevoită să alerge în gol, fără a avea o posesie prelungită în preajma careului advers. Aktobe era aproape să îşi arate colţii încă din primele momente ale partidei când în minutul 3, în urma unei centrări de pe partea stângă trimisă de Khayrullin, balonul capătă o traiectorie neaşteptată şi loveşte bara din stânga a porţii apărate de Arlauskis.

Steaua, acuzând şocul acelei ocazii notabile a kazahilor, nu reuşeşte să îşi pună în valoare jucătorii de atac, având chiar o nelinişte ingrijorătoare în momentul în care erau nevoiţi să iasă din propriul careu. Pizzelli, atacantul gazdelor, a mai încercat de două ori să facă diferenţa în minutele 11 şi 25, însă Arlauskis a reţinut cu siguranţă în ambele situaţii, aceste ocazii fiind, însă, semnale de alarmă de luat în considerare pentru fundaşii stelişti.

Primele momente de presiune ale steliştilor s-au petrecut după minutul 30, atunci când bucureştenii reuşeau să şuteze pentru prima dată pe spaţiul porţii adverse, dar şi să obţină primul corner. Fiind timorată şi temătoare, Steaua nu punea o presiune accentuată, însă această apropiere lentă de careul kazah s-a dovedit a fi letală în minutul 44 când, ocrotit şi de şansă, Keseru deschide scorul pentru oaspeţi cu o execuţie simplă din 6 metri în urma unui balon respins defectuos de Sidelnikov în faţă, contrar cursului jocului. În urma acestei reuşite, kazahii intrau cu un handicap de un gol la pauză, iar steliştii puteau să răsufle uşuraţi după o primă repriză mai puţin reuşită din care, totuşi, puteau să iasă cu capul sus.

Cea de-a doua repriză aducea un nou suflu, o nouă abordare a roş-albaştrilor, aceştia fiind mai prezenţi în jumătatea adversă de teren. O fază fixă tratată superficial a fost taxată imediat de Aktobe în minutul 58 când Korobkin, profitând de o greşeală impardonabilă a portarului stelist, reia pe poartă din interiorul careului mic. În ciuda opoziţiei lui Cristi Tănase, care a respins acea execuţie, golul a fost validat, arbitrul considerând că balonul a depăşit linia porţii.

Protagonistul unei execuţii de generic a fost Andrei Prepeliţă care, luându-şi inima în dinţi, şi-a încercat norocul de la aproape 40 de metri, perpendicular pe poartă, fiind scăpat din marcaj. “Bomba” acestuia a fost deviată nefericit de către un fundaş advers, portarul advers fiind păcălit de noua traiectorie imprimată mingii, care a poposit, în final, în poartă. Victoria era aproape pentru roş-albaştri, însă planurile acestora au fost năruite în minutul 88 de Robert Arzumanjan care, găsit în totalitate nemarcat la 3-4 metri de poartă, îl execută cu sânge rece pe Arlauskis cu un şut la colţul lung, Latovlevici punându-şi mâinile în cap după conştientizarea acestei erori capitale de plasament.

Finalul partidei i-a găsit pe stelişti baricadaţi în apărare, entuziasmul gazdelor nefiind însă suficient pentru obţinerea unei victorii nesperate. Chiar dacă elevii lui Costel Gâlcă nu au reuşit să se impună, în ciuda faptului că au fost în avantaj pe tabelă de două ori, şansele rămân intacte pentru returul de la Bucureşti deoarece, după spusele lui Emeric Ienei, Aktobe este o echipă “ambiţioasă, dar fără valoare”.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *