O zi fresh la conferinţa ,,Tineret şi InterculturaliSM”

Sâmbătă, în data de 14 iunie, a avut loc ediţia a doua a conferinţei sătmărene ,,Tineret şi Interculturalism”, organizată de asociaţia SamStudia. Publicul a fost delectat de şase personalităţi aduse de pe hotare transilvănene, care au venit în orăşelul nostru pentru a ne arăta cum văd ei lumea. Aşa deci, de la aceşti vorbitori minunaţi am învăţat că:

 1. Oamenii nu se nasc cu instincte. Domnul Virgil Enătescu, psihiatrul care deţine nu mai puţin de  8 brevete de inventator şi 2 certificate de inovator, ne-a demonstrat că omul nu are instincte. Făcând o paralelă genială la faptul că un pui de zebră la câteva minute după naştere reuşeşte să fugă, ba chiar să se şi ascundă, pe când copilul în primele zile de viaţă nu reuşeşte nici măcar să îşi ţină singur capul.
 2. ,,Noi suntem primii ambasadori ai ţării noastre.” După cum afirmă Dimitrişina Reghina,  Vicepreședintele Asociației pentru Educație Politică, cetăţenii creează de fapt imaginea unei ţări şi nu politicienii sau sitemul. Cei din urmă sunt doar scuzele pe care aceleaşi persoane şi le spun pentru a evita adevărata problemă.
 3. Cultura este acel lucru care nu poate să-ţi fie luat de absolut nimeni, ba chiar mai mult, aceasta este un instrument prin care poţi să construieşti imaginea statului tău, o ţară ideală în care să-ţi facă plăcere să trăieşti şi să fii mândru că te poţi numi cetăţeanul acelei ţări.
 4. Este minunat să ai parte de prieteni care aparţin altor culturi, deoarece doar aşa poţi conştientiza cu adevărat ce înseamnă ideea de multiculturalism.
 5. Educaţia politică lipseşte din şcoli, deşi e vitală pentru tineri.
 6. Este bine să fii autentic.
 7. Schimbarea porneşte de la noi.
 8. Ni s-a adus la cunoştinţă că Satu Mare nu are o strategie pe termen lung pentru tineret, aceste cuvinte fiind rostite chiar de Gergő Butka, unul din consilierii locali ai oraşului nostru şi manager de succes.
 9. Un alt vorbitor minunat, domnişoara dirijor Dalma Kovács, ne-a explicat că trebuie să îţi urmezi visele şi că NU contează ce spun alţii.
 10. Dacă ai suficientă ambiţie poţi să îţi transformi cele mai mari defecte în calităţi.
 11. ,,Atunci când pui suflet în ceva, se vede, acel lucru parcă străluceşte”. Acestea au fost cuvintele Prefectului Studenţilor Babeş-Bolyai, Cristina Filip.
 12. Noi suntem făcuţi din ,,aluat de stele”.
 13. Nu poţi niciodată să mulţumeşti pe toată lumea.
 14. Contează extrem de mult atitudinea faţă de tine şi faţă de ceea ce faci, după cum ne-a demonstrat Darian Ienăşoiu.
 15. Trebuie să căutăm o soluţie, NU un VINOVAT.
 16. Un oraş sănătos trebuie să aibă un stimulent cultural.
 17. Nu există limite pentru fete! Am văzut trei domnişoare care au muncit pentru visul lor, chiar dacă au vrut o carieră în care bărbaţii, aparent, sunt mai mult decât majoritari, am întâlnit:
 • Prima Prefectă a Studenţilor clujeni;
 • O femeie politician, care ne-a fermecat pe toţi cei din sală;
 • O femeie dirijor.

Sponsorii evenimentului au fost cafeneaua The Line, Design Service, magazinul Modic SRL, Consiliul Judeţean Satu Mare, iar partenerii media au fost Informaţia Zilei şi ziarul tinerilor sătmăreni SamPress.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *