Interviu Prof. Dr. Atyim Paul

Profesor de aproape 4 decenii în diferite facultăţi din Cluj, Satu Mare şi Arad, precum şi la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, doctor in ştiinţe chimice şi inventator cu 4 brevete, Dl. Atyim Paul face parte din elita intelectuală sătmăreană.

1. Ce v-a determinat să alegeţi chimia ?

M-a fascinat precizia ştiinţei, fenomenele şi tainele care se descoperă prin cunoaşterea legilor chimiei, şi dorinţa de a descoperi ceva nou în domeniu.

2. Ce v-a făcut să alegeţi meseria de profesor ?

Mi-a plăcut chimia încă din anii de gimnaziu, iar după terminarea facultăţii în 1976 şi a masteratului în 1977, prin voia sorţii am devenit profesor de chimie. Am dorit mereu să predau chimia, dar nu neapărat profesor la liceu ci la facultate.

3. Credeţi că ar trebui făcute schimbări în sistem în legătura cu materia predată de dvs. ?

Da, sigur. Spre exemplu: Descongestionarea materiei prin modificarea programelor şcolare, aducerea chimiei mai aproape de practica de toate zilele şi apropierea chimiei de cunoasterea posibilităţilor de interacţiune a substanţelor asupra materiei vii.

4. Care este activiatate dvs. ca doctor în chimie ?

Cercetarea în domeniul ştiinţelor fizico-chimice, abordarea interdisciplinară a cunoaşterii materiei prin legile chimiei şi a fizicii.

5. Ce puteţi să ne spuneţi despre Cercul de chimie aplicată “Cunoaştere şi Adevăr” ?

Sunt fondatorul primului cerc de inventică liceală din România recunoscut oficial de FIR (Forumul Inventatorilor din România). În cadrul cercului de chimie aplicată am lucrat cu elevii mei timp de aproape 4 decenii. În urma muncii de investigare şi cercetare la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, s-au născut 4 brevete de invenţii. Printre autorii acestor invenţii, alături de subsemnatul se găsesc şi numele unor tineri valoroşi care, din foşti elevi, astăzi au devenit conducători ale unor mari instituţii internaţionale de renume pe plan mondial. Asftel, peste capetele discipolilor mei pot să spun că nu va apune soarele. Din Toronto până în Germania, din Anglia până în Japonia, Noua Zeelandă, peste tot se găsesc elevi ai Colegiului Naţional “Ioan Slavici”, foşti membri ai cercului de chimie. Prin persoanele lor am dat ţării peste 10 tineri elevi inventatori, sub vârsta de 18 ani, care statistic saltă România în evidenţele internaţionale în prima decadă a ţarilor din Europa cu o astfel de performanţă.


Brevete :

  1. Atyim,P.,Leiti , Şt., Miklos, S., Diczig, I., Lozer,A., Material cu proprietăţi de antifricţiune cu ungere intrinsecă şi procedeu de obţinere a acestuia, Brevet R.S.R. nr.87521/1984
  2. Atyim,P., Radu ,I.,E., Selmenţi, E., Cerneluri colorate şi procedeul de obţinere al acestora, Brevet R.S.R. nr.87550/1984
  3. Atyim,P., Leiti, Şt., Rak, E., Marin, D., Compoziţie pe bază de poliolefine cu proprietăţi lubrifiante îmbunătăţite şi procedeul de obţinere al acesteia, Brevet RO nr.105081/1991
  4. Atyim,P., Leiti ,Şt., Hatvani, A., Pop, O., Compoziţie de unsoare şi procedeul de obţinere al acesteia, Brevet RO. nr.114344/1999

6. Cum v-au influenţat mentorii şi profesorii din universitate?

Am avut un noroc deosebit în viaţă fiindcă prin grija părinţilor mei, începând de la grădiniţă, prin gimnaziu, liceu, inclusiv facultatea de la Cluj, am fost dat pe mâna celor mai buni dascăli care m-au învăţat atât omenie, cât şi ştiinţă.

7. Ce sfaturi le daţi tinerilor absolvenţi ai liceului ?

Să urmeze cu perseverenţă cunoştinţele însuşite pe băncile şcolii, să fie precişi şi punctuali, fără să urmeze un câştig imediat în urma muncii lor. Rezultatele şi succesele vor veni pe urmă, în mod sigur, după o astfel de muncă.

Îi mulţumim dl. Prof. Dr. Atyim Paul pentru interviul acordat !

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *