Germania – Portugalia 4-0, în Grupa G a Cupei Mondiale de Fotbal din Brazilia

Germania s-a impus luni, 16 iunie, în faţa Portugaliei cu scorul de 4-0 prin reuşitele semnate de Thomas Muller în minutele 11, 45 şi 78, dar şi de Mats Hummels în minutul 32, primul gol al partidei fiind marcat din lovitură de pedeapsă. Astfel, nemţii debutează ideal la actuala ediţie a Cupei Mondiale, portughezii nereuşind să găsească replică în faţa unei “maşinării de fotbal” la turaţie maximă.

Deşi germanii erau favoriţii cerţi ai acestei partide, Portugalia nu a dorit să facă un simplu act de prezenţă. În minutul 7, Cristiano Ronaldo dădea primul semnal de alarmă, anunţând intenţiile ofensive ale portughezilor printr-un şut violent din interiorul careului, respins însă convingător de Manuel Neuer. La numai 30 de secunde de la trecerea primei ocazii notabile a partidei, lui Khedira i se iveşte o ocazie unică, pe care nu reuşeşte să o valorifice corespunzător, acesta trimiţând balonul pe lângă poarta goală de la 20 de metri în urma unei erori de neiertat a portarului portughez, Rui Patricio.

Ocazia portughezilor s-a dovedit a fi doar un “foc de paie” întrucât, în minutul 12, Joao Pereira este imprudent în faţa lui Mario Gotze şi îl faultează pe acesta, iar centralul partidei este prompt şi acordă lovitură de la 11 metri în favoarea trupei lui Joachim Low. Thomas Muller, desemnat să execute acest penalty, transformă fără emoţii, cu un şut la firul ierbii, plasat ireproşabil lângă bara din dreapta a porţii adverse, iar Germania deschidea scorul după foarte puţin timp de la debutul partidei.

Insistenţele nemţilor s-au dovedit a fi fatale pentru portughezi încă o dată, în minutul 31, când Gotze, găsit cu o pasă precisă de Ozil în centrul careului, ţinteşte poarta adversă, însă execuţia sa este deviată în corner de Bruno Alves cu genunchiul. Din cornerul rezultat, Germania îşi majorează avantajul prin Mats Hummels, care demonstrează o detentă impresionantă după o centrare a lui Toni Kroos, izbutind să înscrie simplu, pe centrul porţii, cu o lovitură de cap imparabilă.

În minutul 37, portughezii pierd orice speranţă la o revenire miraculoasă, după ce Pepe este eliminat în urma unei faze controversate, gesturile acestuia din conflictul cu Muller fiind considerate nesportive de arbitru. În faţa unei naţionale iberice fără orizonturi, care părea să cedeze deliberat terenul, Thomas Muller străpunge încă o dată apărarea adversă, reuşind dubla în prelungirile primei reprize. Atacantul german profită de indolenţa lui Raul Meireles şi neatenţia lui Bruno Alves, care îi oferă spaţiu de manevră în centrul careului, golul constituind o simplă formalitate.

Repriza secundă a partidei avea să fie mai echilibrată, jucătorii celor două echipe resimţind căldura şi umiditatea de pe “Arena Fonte Nova” din Salvador. Portughezii erau în încercarea de a marca golul de onoare în faţa Mannschaft-ului, însă defensiva germană părea să fie de netrecut. Lovitura de graţie, care a completat seara de coşmar pentru echipa antrenată de Paulo Bento este semnată în minutul 78 de Thomas Muller care, după o respingere în faţă a portarului portughez la mingea centrată de Schurrle, înscrie simplu din careul de 6 metri. Jucătorul bavarez reuşeşte, prin această reuşită, hat-trick-ul în această partidă, demonstrând că este într-o formă extraordinară.

Germania şi-a asigurat, prin această victorie, prima şansă la calificarea în optimile competiţiei, într-o grupă din care mai fac parte Ghana şi SUA, iar suporterii germani speră ca seceta de rezultate să se încheie la acest turneu final, nemţii adjudecându-şi ultimul trofeu la Euro 1996, când reuşeau să câştige ultimul act al competiţiei împotriva Cehiei.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *