Tineret şi InterculturaliSM : Un start al interculturalismului Sătmărean

Ieri, 12 Aprilie 2014, a avut loc conferinţa intitulată ” Tineret şi InterculturaliSM ” în incinta Muzeului Judeţean de Istorie Satu Mare. Aceasta a fost prima ediţie din ce sperăm să fie o serie de conferinţe reuşite cu invitaţi de seamă care să-şi împărtăşească reuşitele şi experienţele cu tinerii sătmăreni.

Printre cei care au ţinut discursuri s-au aflat : Mihai Pop, Mark Adrian Török, Botond Talpas, Victor Miron, Loredana Urzică, Sugár Teodor Dávid şi Alexandra Damian. Din păcate nu au reuşit să ne încânte cu prezenţa dl. decan Adrian Petruşel şi Emil Vadana.

newsz

Tinerii sătmăreni au avut parte de poveşti de succes ilustrate cu prezentări pe măsură, şi informaţii despre diferite proiecte culturale şi de voluntariat care vor ajuta la formarea personală a celor ce se vor implica în acele proiecte.

Mihai Pop

Membru al PATRIR din 2010, în cadrul programelor de tineret, dl. Mihai a ţinut un discurs în care le-a spus tinerilor cum activităţile extracuriculare au un impact foarte mare asupra formării personale. Unul dintre proiectele prezentate a fost Erasmus, sfătuind tinerii să participe în astfel de proiecte care au la bază interculturalismul.

Mark Adrian Török

Mark a făcut o scurtă prezentare a ONG-urilor locale, dar şi naţionale, precum SamstudiaGutenberg, şi Asociaţia pentru Educaţie Politică. Printre altele a prezentat şi viitoare proiecte şi a sfătuit tinerii să participe la schimbarea societăţii într-un mediu mai bun.

Victor Miron

Iniţiator al campaniei Cărţile pe faţă, dl. Miron ne-a prezentat diferite etape ale proiectului, printre care şi popularul #Bookselfie , care a avut un impact foarte mare datorită reţelelor de socializare. Un sfat foarte bun la adresa tinerilor adus de dl. Miron a fost ” Citiţi ! “.

Loredana Urzică

După o scurtă prezentare a Uniunii Studenţilor din România, a cărui preşedintă este chiar dra. Loderana, a prezentat importanţa voluntariatului în comunitatea din ziua de azi. Scopul USR-ului este apărarea drepturilor si intereselor studenţilor din România. Unul dintre proiectele despre care s-a vorbit a fost şi cel de reatragere în ţară a tinerilor aflaţi la studii în străinătate. De altfel, au fost prezentate şi diferite training-uri şi campanii ale USR.

Alexandra Damian și Sugár Teodor Dávid

” Apa trece, Macaroanele stai ! “, este o glumă foarte amuzantă adusă de către cei doi, preluată din proiectul Hungaromânisme, proiect realizat de ei înşişi. De altel ne-au prezentat impactul acestui proiect si importanţa interculturală a acestuia.

Talpas Botond

Igen, tessék – Da, poftiți este o asociaţie multiculturală iniţiată în Cluj pentru a ajuta la o cumincare mai uşoară între comunităţiile de etnii diferite. De altfel, dl. Botond ne-a prezentat un proiect în care statuia lui Matei Corvin ” a prins viaţă “, puteţi urmări videoul aici. De altfel şi un colind în limbile Română şi Maghiară pe tramvaiele din Cluj (video).

speakers

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

One thought on “Tineret şi InterculturaliSM : Un start al interculturalismului Sătmărean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *