Viabilitatea Facultăţilor Sătmărene | Interviu prof. Raţiu Camelia

Doamna Raţiu Camelia este profesoară la Colegiul Naţional ” Ioan Slavici ” Satu Mare de 2 ani de zile, dar cu o experienţă vastă în ale predatului, având o vechime de peste 10 ani de zile. Dânsa a predat şi în cadrul UTCN (Universitatea Tehnică Cluj-Napoca), filiala Satu Mare. Astfel, am dorit să aflu părerile dânsei despre existenţa facultăţii pe meleagurile noastre.

De cât timp activaţi în învăţământ ?

Am predat timp de 10 ani de zile la diferite şcoli şi licee, iar mai apoi am luat o pauză pentru a deveni cercetător, ceea ce doream să fiu de la bun început. După 7 ani de zile de cercetare am revenit la învăţamânt, din cauza unor probleme personale. Sunt 3 ani de zile de când am revenit în invăţământ, deci 13 ani.

Aţi recomanda această profesie tinerilor ?

În condiţiile actuale, nu. Însă, meseria de profesor este una chiar foarte frumoasă, iar pentru cei cărora le place să să lucreze cu copiii şi cu tinerii este o alternativă bună.

Ce aţi predat în cadrul facultăţii UTCN ?

Am ţinut câteva seminarii şi laboratoare de Fizică studenţilor din anul I, de la secţiile Automatizări şi Calculatoare, Inginerie Economică şi Inginerie Tehnologică

Ce părere aveţi despre sistemul educaţional al facultăţilor de azi ?

Nu am o experienţă suficient de mare ca să mă pot pronunţa, dar cred că o mai bună frecvenţă a orelor de curs şi de seminar ar fi benefice studenţilor.

Ce facilităţi oferă UTCN-ul tinerilor interesaţi ?

Oferă diferite facilităţi, printre care : continuitatea studiilor în oraşul natal, posibilitatea de a începe o facultate chiar dacă au absolvit ciclul liceal cu mulţi ani în urmă şi au un loc de muncă stabil, şi permite celor din judeţele limitrofe să urmeze cursurile filialei din Satu Mare ceea ce sporeşte numărul de studenţi.

Credeţi că facultăţile din Satu Mare vor deveni mai viabile dealungul timpului ?

Da ! de exemplu : filiala UTCN din Satu Mare are un sediu nou. Când va fi dotat şi cu aparatură proprie iar numărul de studenţi va creşte astfel încât să fie profesori care să predea strict la filiala din Satu Mare, atunci va deveni viabilă.

Acum, pentru evitarea plăţilor de transport pentru profesori, ei sunt trimişi în ” pachete ” şi ţin câte 7 cursuri. Inclusiv aparatura se aduce din Cluj.

Dacă nu aţi fi fost profesor, ce meserie v-ar fi plăcut să practicaţi ?

Mie cel mai mult mi-ar fi plăcut să fi fost cercetător, dar fiindcă din această meserie nu se poate trăi, am dorit să rămân la facultatea din Cluj. Iniţial nu mi s-a aprobat organigrama, iar ulterior, după o aşteptare de 3 ani a profesorilor, nu am putut onora propunerea lor datorită unor probleme personale.

Îi mulţumim doamnei profesoare Raţiu Camelia pentru interviu.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *