Manchester United, în cadere liberă după plecarea lui Sir Alex Ferguson

Manchester United, o echipă emblematică în istoria fotbalului pentru performanţele realizate de-a lungul anilor, pare să treacă printr-o criză neaşteptată, dacă ţinem cont atât de rezultatele mai puţin scontate, cât mai ales de jocul deloc convingător, fără vlagă şi prospeţime etalat de „diavolii roşii” în acest sezon.

Manchester United pare să acuze din plin şocul schimbării antrenorului, Sir Alex Ferguson retrăgându-se din cariera de antrenorat după nu mai puţin de 27 de ani petrecuţi la cârma echipei din Manchester, din 1986 până în 2013. Chiar dacă este considerat de specialişti ca fiind unul dintre cei mai de succes antrenori din toate timpurile, având o perioadă impresionant de longevivă în cadrul unei singure echipe, începutul nu avea să fie deloc roz pentru antrenorul scoţian.

O echipă avidă de performanţă, dar care suferea din toate punctele de vedere la acea vreme, se clasa doar pe locul al 11-lea la finalul sezonului 1986-1987, iar nimic nu avea să prevestească cele ce vor urma. Sir Alex Ferguson nu reuşea să se impună, iar conducerea “diavolilor roşii” din acea vreme începea să-şi piardă răbdarea. Câştigarea Cupei Angliei în 1990 în faţa celor de la Crystal Palace avea să fie o gură mare de oxigen pentru acesta, fiind o victorie esenţială pentru menţinerea sa ca antrenor.

Ceea ce avea să urmeze până la retragerea sa este de domeniul fantasticului, iar în sezonul 1998-1999 Manchester United avea să fie prima echipă care îşi adjudeca “tripla” într-un singur sezon – FA Cup, UEFA Champions League şi Premier League. În era Ferguson, Manchester United a câştigat titlul în Anglia de nu mai puţin de 9 ori, stabilind de asemenea un record de titluri câştigate în campionatul englez, 20 la număr, cel de-al 20-lea fiind adjudecat chiar în ultimul său an de antrenorat, în sezonul 2012-2013, fiind ovaţionat de toţi suporterii, dar şi de mulţi alţi microbişti pentru performanţele incontestabile şi calităţile demonstrate ca antrenor.

Acesta avea să fie o „pagină de aur” care a fost citită cu mare plăcere, însă, deoarece întotdeauna “viaţa merge înainte”, Manchester United era nevoită să găsească un înlocuitor pentru Ferguson. David Moyes, antrenorul celor de la Everton, a fost de acord să preia o echipă cu un palmares şi o istorie demnă de invidiat, dorind cu siguranţă să o continue la cârma diavolilor. Sezonul curent este, însă, un coşmar care pare să nu se mai încheie, diavolii roşii fiind pe locul al 7-lea în Premier League şi totodată eliminaţi atât din Cupa Angliei, cât şi din Cupa Ligii Angliei de echipe mai slab cotate (Swansea, respectiv Sunderland).

David Moyes pare să se acomodeze mai greu cu rigorile şi pretenţiile unui club de o asemenea anvergură, însă nici jucătorii nu par a fi conectaţi sută la sută în acest sezon. Deşi mulţi dintre suporterii echipei din Manchester au început chiar să îl linşeze pe antrenorul scoţian, considerându-l ca fiind principala cauză a decăderii echipei, exemplul primilor ani ai lui Sir Alex Ferguson constituie un exemplu elocvent că performanţa se realizează în timp, iar despărţirea de un antrenor după o perioadă atât de îndelungată nu este atât de uşoară, chiar dacă lotul a rămas, cu mici excepţii, similar cu cel din sezonul trecut.

UEFA Champions League, ultima şansă pentru diavoli de a obţine un trofeu în acest sezon

Manchester United este cotată cu şanse infime, dacă nu chiar nule la câştigarea actualei ediţii de UEFA Champions League. Totuşi, aceasta este ultima alternativă rămasă pentru aceştia într-un sezon compromis, singurul front unde mai există şanse, măcar pe hârtie, de a câştiga un trofeu. După un început dezastruos al fazelor eliminatorii, culminat cu un 2-0 ruşinos în faţa campioanei Greciei, Olympiakos, diavolii roşii au dat semne că încă nu este totul pierdut, având o răbufnire de orgoliu în returul de pe Old Trafford în care, chiar dacă grecii au ratat unele ocazii considerabile, Manchester United a reuşit să se impună cu 3-0 cu ajutorul lui Robin van Persie, marcatorul unui hat-trick, dar şi a lui David de Gea, care a fost imperial în faţa atacanţilor greci, având numeroase parade notabile.

În sferturi, Manchester United o va întâlni pe Bayern Munchen, o echipă incomodă din toate punctele de vedere, fiind câştigătoarea precedentei ediţii de UEFA Champions League, dar şi o echipă într-o formă greu de trecut cu vederea. Manchester United porneşte categoric cu şansa a doua în aceste două partide care se anunţă extrem de dificile, însă nu ar fi prima dată când buturuga mică răstoarnă carul mare, frumuseţea fotbalului fiind întotdeauna imprevizibilul.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *