Viitorii contribuabili la bugetul bisericilor sătmărene sunt sceptici cu privire la taxele anuale

Părerile tinerilor sătmăreni sunt împărțite în ceea ce privesc taxele anuale pe care enoriașii trebuie să le plătească bisericilor. Cu toate acestea majoritatea nu neagă importanța religiei în viața lor, dar au rețineri față de influența bisericii asupra oamenilor și față de modul în care biserica își gestionează banii.

Biserica este o instituție menită să asigure liniștea sufletească a oamenilor. Aceasta își gestionează singură banii, având în fiecare an o multitudine de donații voluntare pe lângă acele taxe “opțional obligatorii” de care sunt scutiți doar elevii și studenții.Instituția primește bani și din comercializarea obiectelor de cult și a lumânărilor.

Parohiile, indiferent de cult, dețin terenuri , clădiri și alte bunuri, iar conform legislației în vigoare (Legea Nr. 571/2003) acestea nu plătesc taxe și impozite pe profit statului. Chiar dimpotrivă, conform art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 82/2001 acestea primesc anual bani din bugetul public pentru plata personalului, dar și pentru construirea unor noi lăcașuri de cult.

Raul Mihalache, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, susține că biserica nu are relevanță în deciziile pe care le face.Tânărul vede aceste taxe anuale cerute de biserică ca pe niște banale sume, care, spune el, ajung unde nu trebuie. “După terminarea facultății nu voi avea ce face decât să plătesc și eu aceste taxe, deoarece simțul moral mă determină să fac asta. Biserica, din punctul meu de vedere, este doar un mod de manipulare, iar acțiunile preoților de a colecta bani de la enoriași influențează negativ tinerii.Am preluat învățăturile bisericești, dar aceasta este singura legătură dintre mine și biserică, ca instituție”, a declarat Raul Mihalache.

Mai sufletistă din fire, Lieb Katarina, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Doamna Stanca”, susține că biserica dă un contur valorilor morale.Referitor la taxele percepute de biserică, tânăra este de părere că, atâta timp cât sunt justificate, le acceptă.”Consider că biserica ar trebui să aibă o influența, cât de mică, asupra oricărei persoane. Ea ne dă un contur principiilor morale, care teoretic sunt cele bune, ajutându-ne să fim persoane mai bune la suflet, mai maleabile cu cei din jurul nostru și să nu facem prea mult rău. Pentru mine, religia are o influență în viața de zi cu zi, însă biserica ca instituție este doar un loc unde trebuie să merg și să mă rog, dar sunt de părere că atâta timp cât ai credință nu contează unde te rogi. Taxele anuale cerute au rolul de a ajuta biserica pentru plătirea electricității consumate în timpul slujbelor și a altor necesități.Sunt de acord cu aceste taxe atâta timp cât sunt alcătuite din sume rezonabile și nu se exagerează datorită intereselor personale”, mărturisește Lieb Katarina.

Student în al III-lea an la Cluj, Haidu Tamas, adept al cultului greco-catolic, susține că biserica are o importanţă în formarea omului.Convins că aceste donații anuale sunt justificate, este dispus să doneze chiar mai mult decât i se cere. “Mi se par niște taxe normale.Cum și noi pe lângă mâncare avem nevoie și de altceva, așa au și bisericile nevoie de bani pentru întreținere și alte necesități. Sunt dispus să plătesc aceste taxe și voi dona cât voi putea pe lângă deoarece multe biserici ajută săracii. Biserica ortodoxă de la podul Golescu oferă de 3 ori pe zi mâncare săracilor, în jur de 100 la număr.De asemenea și greco-catolicii și romano-catolicii ajută sărmanii “, susține Haidu Tamas.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *