Spectacolul „Moartea Albă “, un semnal de alarmă tras prin intermediul teatrului

Duminică 23 februarie, la ora 19:00, sala mare a Casei de Cultură, din Satu Mare, a fost gazda unei premiere absolute. Este vorba despre piesa de teatru “Moartea albă” scrisă de Sorin Oros, actualul director al Teatrului de Nord, un spectacol care se adresează în primul rând tinerilor, o pledoarie dramatică împotriva consumului de droguri.

Piesa are ca subiect principal, destinul unei fete, pe nume Maria interpretată foarte bine de actriţa Raluca Mara. Acesta în floarea vârstei, la doar 19 ani, din cauza problemelor de familie şi a altor întâmplări nefaste din viaţa ei, ajunge să cadă pradă prăfuriilor, numite de către ea “zăpadă”. Acțiunea include pe lângă consumul de droguri şi prostituţie.
1655896_757965114227430_1011610809_n
Soarta Mariei este una parcă pecetluită, deoarece personajul Oana, jucată de actrița Gabriela Chirilă, în piesă fiind cea mai bună prietenă a acesteia, este cea care o îndruma pe Maria pe calea pierzaniei în loc să îi deschidă ochii. Linia melodică a fost de asemenea foarte bine plasată în concordanță cu acțiunea scenei.

Dramaturgul Sorin Oros, doreşte să atragă atenția tinerilor asupra consumului de droguri, care în cazul personajului din spectacol, a fost fatal.„”Am scris acest text pentru că, sunt convins că un spectacol are un efect infinit mai mare decât o simplă conferinţă pe această temă. Vorbesc de acele Conferinţe în care poliţiştii şi psihologii se străduiesc să le arate consumatorilor că drogul ucide, iar ei le râd în nas. Aici sper ca la final să nu râdă, să nu plângă, ci să mediteze la soarta Mariei, care poate să fie Anca, Ioana, Mirela, Cristina, Paul, Radu sau oricine vrea să plece mai repede de pe acest pământ. Aşadar, mesajul este clar: feriţi-vă de droguri! Alegeţi viaţa! Iubiţi-vă pentru că este mult mai sănătos “, a declarat Sorin Oros, pe site-ul oficial al Teatrului de Nord Satu Mare.

Așa s-a și întâmplat, publicul numeros şi de această dată, venit la teatru cu mic cu mare, au aplaudat îndelung prestaţia actorilor și probabil s-au îndreptat spre casa cu un gând numai bun asupra căruia să mediteze.

Din distribuție au mai făcut parte actorii: Matei – Vlad Mureșan, Sanda – Andreea Mocan, Dodo – Ciprian Vultur, Tano – Sergiu Tăbăcaru, Bursucul – Vlad Chico, scenografia fiind gândită de Cristian Gatina, iar regia artistic de Marius Costache.1797569_757966247560650_466417787_n

 

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *