Handbalul, un sport lăsat de izbeliște în Satu Mare

 În orașul Satu Mare majoritatea tinerilor care preferă handbalul în detrimentul fotbalului sau alte sporturi nu au condiții deloc strălucite pentru a se antrena.Cu toate acestea foarte mulți dintre ei după terminarea junioratului visează să ajungă să practice acest sport la nivel de performanță. 

             Handbalul este un sport relativ tânăr, care a apărut în Europa la începutul secolului XX, prima dată s-a practicat în școli ca material didactic, se juca pe teren de fotbal câte 11 jucători, în prezent se joacă în echipe formate din câte 7 jucători, pe un teren caracteristic jocului.

         Atmosfera din timpul antrenamentelor contează foarte mult de abordarea pe care o are antrenorul.Se încearcă evitarea problemelor care nu au legătură cu sportul și echilibrarea temperamentelor, iar în timpul cantonamentelor se lucrează la formarea echipei și atitudinii de sportiv.

             K. Albert, antrenorul de handbal al echipei de juniori LPS Satu Mare, este dezamăgit că nu are posibilitatea de a-și antrena elevii într-un mediu propice dezvoltării corecte a acestora.”În orașul nostru echipele handbaliste de juniori nu sunt susținute  îndeajuns, nici măcar la turneele internaționale.Nu avem destule săli, iar sălile existente sunt date spre închiriere pentru profit intern al școlilor sau liceelor care le administrează.Acest lucru nu mi se pare deloc corect având în vedere că avem o echipă de seniori destul de bună și foarte mulți tineri care vin din spate cu un elan de invidiat”, a declarat K. Albert.

Procesul de formare al sportivilor este grăbit de antrenori

          Există mulți sportivi care încep handbalul cu speranța că după terminarea junioratului să ajungă la o echipă mare.Chiar dacă demonstrează în această perioadă că au un potențial de dezvoltare mare, cu toți pornesc la drum cu aceiași șansă.”Într-o echipă contează foarte mult mentalitatea, atitudinea cu care sportivul abordează antrenamentele și bineînțeles meciurile.Este foarte adevărat că tinerii care îndrăgesc acest sport și care își și doresc să facă performanță, au tendința de a visa să ajungă la o echipă mare după ce termină junioratul.Trebuie însă toți să fie conștienți că depinde doar de ei cum își gestionează timpul și ce respect au față de  acest sport, pentru a excela”, spune antrenorul de handbal K. Albert.

             Tot antrenorul este de părere că foarte mulți tineri nu sunt atrași de acest sport pentru că preferă să petreacă timpul în fața calculatorului.De asemenea acesta susține că etapele, prin care persoanele dornice să învețe acest sport trebuie să treacă în perioadă junioratului, sunt de cele mai multe ori grăbite, o mare partea a antrenorilor alergând doar după rezultate. “Din păcate la nivel de juniori, echipele fug după rezultate, se grăbește foarte mult procesul de formare și nu sunt respectate procedeele elementare.Sportivi ar trebuii să facă antrenamente zilnice cu diferite pregătiri fizice și tactice ceea ce nu se întâmplă tot timpul”, mărturisește antrenorul de handbal al echipei de juniori LPS Satu Mare.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *