Adelin Petrişor, făță în făță cu publicul sătmărean

Joi seara, 13.02.2014, în Sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M Zamfirescu” a avut loc o conferință susținută de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuți jurnalişti de război din România. În cadrul evenimentului, a fost difuzat documentarul “Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat de către Adelin Petrişor şi Cătălin Popescu, după care, s-a vorbit despre recentul său volum numit “Țara cu un singur gras”.     

În reportajul realizat de, Adelin Petrişor, ne-au fost arătate momentele prin care a trecut timp de o săptămână, în Coreea de Nord. „Am fost în multe țări, am văzut oameni care s-au stins în fața mea, dar cu toate acestea ceea ce am văzut în Coreea de Nord, mi-a lăsat un gust amar “, a declarat Adelin Petrişor.

Reportajul a fost bazat pe comemorarea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen, de către fiul său, Kim Jong-un şi cetățenii coreeni. După săptămâna petrecută în Coreea de Nord, Adelin Petrişor a declarat că din punctul lui de vedere Coreea de Nord este cel mai închis stat din lume. “Coreea de Nord poate fi asemănat cu un lagăr, unde gardul zimțat nu este atât de aproape. Acolo nu au voie să vorbească cu străini pentru că riscă să ajungă într-un loc mai crud decât cel în care trăiesc, şi anume într-un lagăr de unde cu siguranță nu vor ieşi oameni întregi “, spune Adelin Petrişor.

După această experiență petrecută timp de o săptămână cu cetățenii coreeni, Adelin Petrişor a decis să scrie o carte numită “Țara cu un singur gras”. Titlul acestei cărţi nu e o metaforă ci purul adevăr, din Coreea de Nord. Cenzura excesivă din Coreea de Nord este subiectul principal al cărții și al reportajului pe care Adelin Petrișor l-a făcut în anul 2012. Peripețiile prin care a trecut, oameni speriați și în același timp resemnați cu propria soartă, modul în care sistemul nord-coreean a încercat să le pună bețe în roate, sunt doar câteva imagini pe care autorul a încercat să le transpună pe foaie.

Imaginea relatată audienței a fost parcă extrasă din filme, dar cu toate acestea, din păcate, autorul ne asigură că lucrurile sunt adevărate și de-a dreptul cutremurătoare. „Coreea de Nord este o țară care îți dă fiori. Imaginați-vă că acest sistem le spune cetățenilor ceea ce trebuie să facă pas cu pas, din 1948. Acesta este un proces continuu de spălare a creierului. Este o țară în care dictatorilor trebuie să le fie bine, iar restul nu contează. Este o țară în care totul trebuie să fie impunător, trebuie să îți tăie răsuflarea și în același timp o țară în care oamenilor le este frică să se privească în ochi “, mărturisește jurnalistul Adelin Petrișor.

Au participat la eveniment: Viorica Shibata, jurnalist Informaţia Zilei şi Claudiu Porumbăcean, prof. Univ. Dr. UniversitateaVasile Goldiş.

happy wheels

Distribuie și ajută-ne să ajungem la cât mai mulți tineri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *